And the good news is...

Jag har ägg. Massor av ägg tydligen, även om de inte levereras som de ska. För mig är det goda nyheter eftersom jag trodde att mina ägg var på väg att ta slut. Men nej, jag har tydligen ngt som heter PCO. Polycystiska ovarier. Jag läser på Vårdguiden samtidigt som jag skriver detta, men det betyder att min äggstock(ar?) är full av små vätskefyllda blåsor, cystor som har bildats av äggblåsor.
 
(Följande text är för mina egna ögon främst och för min egen bearbetning. Jag reserverar mig för att jag i min text endast tagit med sådant som känns relevant för mig, och att min förståelse om PCOS kan vara fel, och hänvisar därför till Vårdguiden för dej som söker en korrekt beskrivning.)
 
Äggstockarnas huvuduppgifter är att producera ägg och utsöndra hormoner. I äggstocken omsluts ägget av en vätskefylld blåsa - äggblåsor - som växer sig större under mensens första hälft för att vid ägglossning falla ihop och omvandlas till en gulkropp. Cystor bildas när äggblåsan inte faller ihop utan istället drar till sig vätska från annan vävnad och ökar i storlek.
 
Polycystiska Ovarier betyder äggstockar med många cystor.
 
PCO + hormonrubbning = PCOS. Om jag har detta vet jag inte än men hormonrubbningen består i att man har för mycket av det manliga hormonet testosteron i förhållande till kvinnligt könshormon. Denna rubbning påverkar menscykeln vilket i sin tur beror på att äggen pga hormunrubbningen inte utvecklas tillräckligt mycket så att det kan bli ngn ägglossning.
 
Har man PCOS och oregelbunden ägglossning kan man ha svårt att bli gravid på vanligt sätt. 
Men oftast blir menstruationerna så småningom mer regelbundna och möjligheterna att bli gravid ökar.
 
Behandling: att gå ner i vikt kan göra att mensen blir mer regelbunden och minskar risken för följdsjukdomar. 
 
Om man har mensrubbningar eller svårt att bli gravid kan ägglossning stimuleras med hjälp av läkemedel. Vanligtvis är det lätt att framkalla ägglossning när man har PCOS eftersom det finns många ägganlag. (www.1177.se)

Dagen D närmar sig

 
Dagen D. Dagen jag har räknat ner till - den röda markeringen i almanackan - är imorgon. Det är första mötet med gyn. Do or die. 
 
Jag är livrädd, nervös, fjärilar i magen, då hela mitt raison d´etre står på spel. För tänk om! Tänk om jag får veta vad jag alltid har befarat, att jag inte kan bli med barn. Att inga åtgärder finns som kan sättas in för att lindra detta tillstånd.
 
Eller tänk om! Tänk om jag faktiskt kan bli med barn. Lite dutta här och dutta där och simsalabim så kommer en stork.
 
 
 

Dagens lunch

Idag har jag och mannen testat KÄK vid hornsan.  Jag har velat testa stället ett tag nu då jag älskar hamburgare, och kände mig som ett barn på julafton. Men tyvärr var inte burgaren så god. Eller den var god men,  inte  god för det priset. 350 kronor gick det på. Då fick vi två menyer och en teeny weeny smaklös dipp. Vad som var gott däremot var chokladshejken och mannens veg -eller shroomburgare som det heter. Den var gudomlig. Gillar man svamp så gillar man den, och går vi tillbaks dit så blir det för den. 
 
Gott men dyr snabbmat. Shroomburgaren is to die for.