And the good news is...

Jag har ägg. Massor av ägg tydligen, även om de inte levereras som de ska. För mig är det goda nyheter eftersom jag trodde att mina ägg var på väg att ta slut. Men nej, jag har tydligen ngt som heter PCO. Polycystiska ovarier. Jag läser på Vårdguiden samtidigt som jag skriver detta, men det betyder att min äggstock(ar?) är full av små vätskefyllda blåsor, cystor som har bildats av äggblåsor.
 
(Följande text är för mina egna ögon främst och för min egen bearbetning. Jag reserverar mig för att jag i min text endast tagit med sådant som känns relevant för mig, och att min förståelse om PCOS kan vara fel, och hänvisar därför till Vårdguiden för dej som söker en korrekt beskrivning.)
 
Äggstockarnas huvuduppgifter är att producera ägg och utsöndra hormoner. I äggstocken omsluts ägget av en vätskefylld blåsa - äggblåsor - som växer sig större under mensens första hälft för att vid ägglossning falla ihop och omvandlas till en gulkropp. Cystor bildas när äggblåsan inte faller ihop utan istället drar till sig vätska från annan vävnad och ökar i storlek.
 
Polycystiska Ovarier betyder äggstockar med många cystor.
 
PCO + hormonrubbning = PCOS. Om jag har detta vet jag inte än men hormonrubbningen består i att man har för mycket av det manliga hormonet testosteron i förhållande till kvinnligt könshormon. Denna rubbning påverkar menscykeln vilket i sin tur beror på att äggen pga hormunrubbningen inte utvecklas tillräckligt mycket så att det kan bli ngn ägglossning.
 
Har man PCOS och oregelbunden ägglossning kan man ha svårt att bli gravid på vanligt sätt. 
Men oftast blir menstruationerna så småningom mer regelbundna och möjligheterna att bli gravid ökar.
 
Behandling: att gå ner i vikt kan göra att mensen blir mer regelbunden och minskar risken för följdsjukdomar. 
 
Om man har mensrubbningar eller svårt att bli gravid kan ägglossning stimuleras med hjälp av läkemedel. Vanligtvis är det lätt att framkalla ägglossning när man har PCOS eftersom det finns många ägganlag. (www.1177.se)

Kommentarer:

1 Johanna:

Känns skitdumt att skriva "Vad intressant" men faktum är att jag tycker det är intressant! Intressant att följa,läsa och lära :)
Vi har fyra barn och ALLA tror att det har varit världens enklaste resa att få dem till världen. Men så är det inte. Jag har haft så många missfall så vi har tappat räkningen.
På sjukan säger man "bara":
-Du har lätt att bli gravid,men svårt att behålla dem.
Nu har inte jag hängt med här inne,så jag vet inte hur pass "öppen" du är med allt.
Men superintressant även om det är en jobbig sak att gå igenom! Skriv MER! Jag kommer definitivt att återvända hit :D

Svar: ngen fara, jag tycker själv det är intressant. Och spännande. Missfall låter så fruktansvärt hemskt och jag hoppas hoppas hoppas jag slipper det när jag väl lyckas bli gravid.
Tack, snälla!
Wictoria

Kommentera här: